8 listopada – Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania

Każdy z nas rano wstaje i myśli jak nie spóźnić się do szkoły, pracy, w co się ubrać ? Ale i tak najważniejszą rzeczą jest energia jaką dostarczymy naszemu organizmowi. W związku z tym ważnym aspektem każdego poranka jest zdrowe energetyczne śniadanie. Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – przypominają eksperci.

Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.

Jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości. „Jeśli spożywamy poranne posiłki, pula naszych zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona bardziej prawidłowo. Nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej” – wyjaśniła prof. Weker. Zaznaczyła, że bardzo ważne jest też, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą.

Uczniowie naszej szkoły mogli włączyć się do świętowania w zeszłą niedzielę. Efektem są zdjęcia przesłane od uczniów z klasy VI a i VI b.

Aneta Lenort