DZIAŁANIA DOTYCZĄCE REALIZACJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ”
w roku szkolnym 2022/23
- Przekazanie kadrze nauczycielskiej informacji o przystąpieniu szkoły do programu
„Trzymaj formę!”
- Zapoznanie wszystkich uczestników i realizatorów programu z jego założeniami
programu.
- Propagowanie zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia na lekcjach przyrody,
biologii, techniki, wychowania fizycznego, wychowania o życia w rodzinie, plastyki, godzin
wychowawczych, zajęć świetlicowych i pozalekcyjnych (cały rok szkolny).
- Prowadzenie podstrony internetowej na stronie www szkoły poświęconej programowi
„Trzymaj Formę” (cały rok szkolny).
- Gazetka szkolna „ Trzymaj formę” – przy pokoju nauczycieli wf
- Przeprowadzenie badań BMI (Body Mass Index) na wybranej grupie uczniów. Celem badań
jest sprawdzenie prawidłowej masy ciała (lekcje wf).
- Propagowanie i wdrażanie 10 zasad prawidłowego żywienia opracowanych według
Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie: ulotki, plakaty, reklama, zajęcia praktyczne
(cały rok szkolny).
- Praktyczne zaznajamianie uczniów z produktami żywnościowymi i ich składem (cały rok
szkolny):
- Zawartość składników produktu spożywczego – umiejętność czytania etykiet (np. dodatki
do żywności, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia – dodane do produktu
wpływają na jego trwałość, konsystencję, barwę, zapach lub smak).
- Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania fizycznego i różnorodne
formy zajęć pozalekcyjnych (cały rok szkolny):
- Gry i zabawy rekreacyjno – sportowe.
- Piesze wędrówki z elementami atletyki terenowej.
- Promowanie marszów nordick walking.
- Udział w konkursach promujących zdrowe odżywianie oraz zdrowy styl życia
- Tydzień promocji zdrowia w szkole
- Rajd rowerowy.
- Aktywne przerwy sportowe
- Organizowanie środowiskowych imprez rekreacyjno – sportowych, np. „Sportowy Dzień
Dziecka”.
- Organizacja Szkolnych Turniejów w grach zespołowych.
- Udział uczniów w różnorodnych pozaszkolnych zawodach sportowych.
- Organizowanie pogadanek na temat zdrowej żywności.
- Spotkania z pielęgniarką, pedagogiem, psychologiem , przedstawicielem SANEPID- u
- Pedagogizacja rodziców w zakresie treści promowanych w projekcie: ankiektyzacja,
pogadanki, spotkania z dietetykiem (podczas wywiadówek, imprez integracyjnych i innych
spotkań) w miarę możliwości.
- Dobre praktyki – dawanie przykładu własnym zachowaniem, np. wspólne z uczniami np.
jedzenie II śniadania; propagowanie picia wody, jedzenia warzyw i owoców, aktywności
sportowej np. poprzez gimnastykę śródlekcyjną; włączanie rodziców do działań.
- Tworzenie gazetek ściennych o tematyce zdrowego trybu życia (cały rok szkolny).
- Realizacja programów edukacyjnych, np. „Warzywa i owoce w szkole”, „Szkoła Promująca
Zdrowie”.
- Podsumowanie programu: prezentacja multimedialna – raport podsumowujący działania
w zakresie realizacji programu „Trzymaj formę” zamieszczony na stronie szkoły.