Gofry w Norwegii są bardzo popularną przekąską na różnego rodzaju piknikach, świętach, spotkaniach itd. Skąd się wzięło to gofrowe szaleństwo w tym kraju? – ze Szwecji. Międzynarodowy Dzień Gofrów, przypadający 25 marca to także Święto Zwiastowania . I ponoć stąd, jak twierdzą niektórzy, wywodzi swój rodowód Dzień Gofrów. Ale faktem jest to, że gofry stały się tam symbolem wiosny i od wielu lat w krajach skandynawskich 25 marca jest Dniem Gofrów.
Typowe norweskie gofry są cienkie i mają kształt serca. Serwowane są zazwyczaj na słodko, z bitą śmietaną, kwaśną śmietaną, kremówką i dżemem. Często z typowym norweskim brązowym serem (brunost), który robiony jest z serwatki pochodzącej z mleka koziego. Istnieją różne odmiany brązowego sera, pochodzące z mleka krowiego i mieszanego. A Wy z czym lubicie najbardziej gofry?
Do Norwegii należy również rekord Guinnessa za posiadanie największego na świecie smażonego gofra. Dokonał tego Rolf Moen z północnego Odal.
Zachęcamy do oglądnięcia filmu Pauliny i Weroniki i zrobienia sobie pysznego goferka. Smacznego:)